Χειρουργός Ορθοπαιδικός Κωνσταντίνος Σαράντος MD, FRCS

Ώρες Ιατρείου: : Κατόπιν Ραντεβού
  Τηλ. Επικοινωνίας : 213-0998209 / 6940278683

Superpath Ⓡ: Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Superpath Ⓡ: Μέθοδος Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Η μέθοδος Superpath είναι η τελευταία εξέλιξη στις ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές για Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου.

Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση

Τα τελευταία χρόνια, η ολική αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή!

Η ιδέα της προστασίας των μαλακών μορίων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει έρθει στο προσκήνιο στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων δε σημαίνει μόνο μικρή τομή αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο.

Είναι η διαφύλαξη και η διατήρηση των μαλακών μορίων που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί σε λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες μετά την επέμβαση απ’ ό,τι σε εβδομάδες ή και μήνες.

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που υποβλήθηκαν σ΄ αυτήν την επέμβαση είναι ικανοί να περπατήσουν χωρίς βοήθεια σε λίγες ώρες και να πάρουν εξιτήριο την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς , για παράδειγμα να μην διασταυρώνουν τα πόδια, όπως παραδοσιακά συνιστάται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου

Γιατί πονάει το ισχίο μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στον εκφυλισμό της άρθρωσης του ισχίου οδηγώντας σε πόνο, μειωμένο εύρος κίνησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το ισχίο αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού η οποία αρθρώνεται στην κοτύλη της πυέλου. Όπως όλες οι αρθρώσεις το ισχίο περιέχει μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού που λιπαίνει την άρθρωση όταν κινούμαστε. Συγκρατείται στη θέση του με συνδέσμους οι οποιοι βοηθούν στο ν΄αποφευχθεί το εξάρθρημα του ισχίου. Η πλήρης λειτουργικότητα του ισχίου εξαρτάται από τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων οστών, μυών, συνδέσμων και νεύρων. Όταν ο χόνδρος του ισχίου καταστραφεί ή φθαρεί τα οστά τρίβονται μεταξύ τους. Η καταστροφή του χόνδρου συνήθως συμβαίνει στην αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας που οδηγεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας που έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει και να έχει περιορισμένη κινητικότητα. Άλλες μορφές αρθρίτιδας του ισχίου είναι η άσηπτη νέκρωση του ισχίου, η φλεγμονώδης αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύσει τον πόνο του ισχίου και να βελτιώσει την κινητικότητά του αντικαθιστώντας τα μέρη που έχουν καταστραφεί από εκφυλιστικές παθήσεις της άρθρωσης. Τέτοιες παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, οι δυσπλασίες του ισχίου και η άσηπτη νέκρωση του ισχίου.

Ποιές είναι οι αντενδείξεις της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου;

Δεν πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση ο ασθενής που έχει φλεγμονή ή λοίμωξη στο σώμα ή το αίμα, τα οστά του δεν έχουν φτάσει σε σκελετική ωρίμανση (παιδιά, έφηβοι), ο ασθενής έχει σημαντικές νευρομυικές παθήσεις που δεν θα επιτρέψουν στην ολική αρθροπλαστική να παραμείνει σταθερή ή που ο ασθενής δεν μπορεί να ακολουθήσει μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης, αν έχει σημαντική παθολογική παχυσαρκία ή ανοσοκατασταλμένο ανοσιολογικό σύστημα.

Ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο “Superpath Ⓡ“

Η ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο “Superpath Ⓡ” πραγματοποιείται από ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό κατάλληλα εκπαιδευμένων χειρουργών στην Αμερική, Αυστραλία και πρόσφατα στην Ευρώπη και την Ασία.

Με τη μέθοδο “Superpath Ⓡ” δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου. Το ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένη επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων είναι η αποφυγή του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο. Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές.

Με την τεχνική “Superpath Ⓡ” δεν κόβονται μύες κατά την επέμβαση , οι μύες απλώς απωθούνται και η όλη επέμβαση γίνεται από ένα μικρό “παράθυρο” μεταξύ τους (σαν να χτίζεις ένα πλοίο μέσα σε ένα μπουκάλι).

Αποφεύγοντας την διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια. Έτσι μένουν περισσότερα ανέπαφα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μύς. Αυτοί οι μυς προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση χωρίς ο ασθενής να “κουτσαίνει” όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς μένουν λιγότερο στο νοσοκομείο και πολλοί περπατούν την ίδια μέρα της επέμβασης. Επιπροσθέτως ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος.

Επέμβαση Superpath
Επέμβαση Superpath
Διαφορά Superpath από συμβατικές επεμβάσεις
Superpath
Superpath

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Διατήρηση των μαλακών μορίων

Το γεγονός ότι οι μύες δεν τραυματίζονται επιτρέπει στους ασθενείς να ξεκινήσουν νωρίτερα την αποκατάσταση η οποία διαρκεί λιγότερο. Με το “Superpath Ⓡ” ο χειρουργός μπορεί να διατηρήσει περισσότερα μαλακά μόρια. Μετά την παραδοσιακή επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ο χειρουργός δίνει οδηγίες συνήθως στους ασθενείς να περιορίσουν την κίνηση του ισχίου καθώς υπάρχει κίνδυνος εξαρθρήματος λόγω των τραυματισμών των μαλακών μορίων. Επειδή με το “Superpath Ⓡ” αποφεύγονται αυτοί οι τραυματισμοί, ο χειρουργός πιθανά να μην περιορίσει την κίνηση του ισχίου.

Ταχύτερη Ανάρρωση

Επειδή τα μαλακά μόρια γύρω από το ισχίο δεν τραυματίζονται πολλοί ασθενείς μπορούν να έχουν πλήρη αποκατάσταση και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους ασχολίες σε μερικές μέρες μετά την επέμβαση κι όχι μετά από εβδομάδες ή μήνες. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που υποβλήθηκαν σ΄αυτήν την τεχνική μπορούν να περπατήσουν λίγες ώρες μετά ή την επόμενη μέρα της επέμβασης χωρίς βοήθεια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές και απαιτείται κάποιος χρόνος ανάρρωσης. Κάποιες από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει οποιαδήποτε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι οι εξής: πόνος, κάταγμα οστού ή συνδέσμου, βλάβες στα αγγεία ή στα νεύρα, παροδική ή μόνιμη βλάβη του νεύρου, ανισοσκελία, εξάρθρημα της πρόθεςης, θρομβώσεις που μπορούν να μεταναστεύσουν στην καρδιά ή στους πνεύμονες, καθυστέρηση στην επούλωση της χειρουργικής τομής, εν τω βάθει φλεγμονή, επιφανειακή φλεγμονή, πρώιμη φθορά της πρόθεσης η οποία μπορεί να χρειάζεται νέα χειρουργική επέμβαση.

Πολλές από αυτές τις επιπλοκές είναι σημαντικά λιγότερες με την τεχνική “Superpath Ⓡ”.

Το βάρος, η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό καθορίζουν τους προσωπικούς κινδύνους του κάθε ασθενή. Ο χειρουργός είναι αυτός που μπορεί να κρίνει αν η ολική αρθροπλαστική είναι κατάλ-ληλη για τον ασθενή. Σε τελική ανάλυση η καλύτερη χειρουργική τεχνική είναι αυτή που ο χειρουργός γνωρίζει καλύτερα.

Συχνές ερωτήσεις για τη μέθοδο Superpath Ⓡ

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς, οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να υποβληθούν σε επέμβαση με την πρωτοποριακή μέθοδο αρθροπλαστικής ισχίου Superpath Ⓡ.

Σε περίπτωση που έχετε και άλλες ερωτήσεις, ο Ιατρός Κωνσταντίνος Σαράντος και το ιατρικό προσωπικό του γραφείου του, είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Τι σημαίνει Ορθοπαιδικός Χειρουργός Fellowship trained και γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Fellowship trained σημαίνει Ορθοπαιδικός χειρουργός εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος σε συγκεκριμένο αντικείμενο ( εδώ στίς ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος) σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού που προσφέρουν την εξειδίκευση και εκπαίδευση αυτή.

Έχει μεγάλη σημασία το κέντρο (αν είναι μόνο για ολικές Αρθροπλαστικές ή και για αναθεωρήσεις- revision) , το χρονικό διάστημα της εξειδίκευσης ( τουλάχιστον ένα έτος- προτιμότερα δυο) καθώς και το fellowship πρόγραμμμα του ( αν είναι για νέο ή πιο έμπειρο -Senior Ορθοπαιδικό). Ο ορθοπαιδικός χειρουργός που εξειδικεύεται (fellowship) σε αυτά τα κέντρα του εξωτερικού αποκτά εξαιρετική εμπειρία στις αρθροπλαστικές καθώς πραγματοποιεί συνήθως και ανάλογα το κέντρο και τη χώρα, εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.

Η Αγγλία έχει ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμμα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ( fellowship ) που θεωρείται από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο παγκοσμίως ( για εκπαίδευση ιατρών και απόκτηση πραγματικής εμπειρίας) , καθώς παρέχει και απαιτεί από τον εξειδικευόμενο να πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ( NHS- Εθνικό Σύστημα Υγείας-πρωτίστως δημόσιο)
Η Αμερική αν και αυτή παγκοσμίως μπροστά, έχει δυσκολίες και περιορισμούς ιδίως για ξένους -αλλοδαπούς ιατρούς που έρχονται να εκπαιδευτούν στο σύστημα της (πρωτίστως ιδιωτικό σύστημα).
Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν το ίδιο οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα fellowship.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σαράντος είναι πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική και στην τεχνική SuperPath (της οποίας είναι και εκπαιδευτής) και fellowship trained ( 2.5 έτη σε Senior θέσεις σε αναγνωρισμένα και μεγάλα κέντρα της Αγγλίας και της Αμερικής) Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στις Άρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος. Είναι επίσης Consultant-Διευθυντής Αρθροπλαστικών Κάτω Άκρων στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UHCW στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο τραύματος της Αγγλίας (στοιχεία από TARN-Trauma audit research centre ). Έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες Αρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος συμπεριλαμβανομένων και αναθεωρήσεων- revision , δύσκολων -complex περιπτώσεων και φλεγμονών.

Τι πρέπει να πω στο γιατρό πριν την επέμβαση;

Πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάτι από το ιστορικό σας δεν είναι σημαντικό ν΄αναφερθεί. Πείτε στον γιατρό σας κάθε φάρμακο ή φυτικά συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό για τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής σας, ιδιαίτερα αν αυτός απαιτεί τρέξιμο ή άρση βάρους. Ο χειρουργός θα συνεκτιμήσει το βάρος και τον τρόπο ζωής σας για ν΄αποφασίσει ποια μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής σας ταιριάζει.

Πριν αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για σας μιλήστε με το γιατρό σας για τις οδηγίες που θα σας πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να ρωτήσω το γιατρό πριν την επέμβαση;

Πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για όλους τους κινδύνους της επέμβασης. Πρέπει να τον ρωτήσετε σχετικά με την αποκατάσταση που θ΄ακολουθήσετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε φυσικοθεραπεία οπότε μπορεί να χρειάζεται να κανονίσετε την μεταφορά σας εκεί.

Μετά την επέμβαση, πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου;

Μετά από μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, καλέστε τον γιατρό σας αν ο,τιδήποτε από τα ακόλουθα συμβεί:

  • Ερυθρότητα, οίδημα
  • Υψηλή πυρετική κίνηση που διαρκεί πάνω από μια μέρα
  • Έντονος πόνος στο ισχίο που δεν υποχωρεί με τη λήψη παυσίπονων
  • Οποιδήποτε οίδημα στο μηρό ή την γάμπα.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί αυτό το νέο μέρος του σώματος από οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να προσέξετε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Πότε να καλέσω τον γιατρό μετά την αποθεραπεία;

Μετά την αποθεραπεία θα υπάρχουν μετεγχειρητικά ραντεβού.

Αν στο μεταξύ αυτών των επισκέψεων παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Θα χρειαστώ πέραν της μιας επέμβασης;

Η ολική αρθροπλαστική δεν αναμένεται να συμπεριφερθεί σαν μια φυσική άρθρωση κι έχει τον κίνδυνο φθοράς ή χαλάρωσης, κυρίως αν ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ έντονος.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση.