Online Ραντεβού
Αποθήκευση Επαφής
[email protected]
6940278683
2130998209

Θεραπείες

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Αρχική | Θεραπείες | Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαράντος, Διευθυντής Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία” Εξειδικευμένος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ισχίου & Γόνατος – τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Coventry & Warwick

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η επέμβαση που αντικαθιστά τη φθαρμένη άρθρωση του ισχίου με προσθετική τεχνητή άρθρωση. Αν και η ολική αρθροπλαστική χρονολογείται από το 1940, εξελίχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1950 και 1960 από τον Sir John Charnley. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 55.000 ολικές αρθροπλαστικές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων ισχίου.

Οι πιο ευρέως διαδεδομένοι αποτελούνται από μια μεταλλική μπάλα αρθρούμενη με μια ειδική πλαστική κοιλότητα (πολυαιθυλένιο). Ορισμένες προθέσεις αρθροπλαστικής ισχίου έχουν κατασκευαστεί για χρήση με ορθοπεδικό τσιμέντο, το οποίο δρα ως βάση, ενώ άλλες τοποθετούνται απευθείας στο οστό χωρίς τη χρήση τσιμέντου και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του οστού στην πρόθεση (συνήθως από τιτάνιο) παρέχοντας μακροχρόνια σταθερότητα.

Το τμήμα της αρθροπλαστικής που φθείρεται με την πάροδο του χρόνου είναι η πλαστική επιφάνεια στήριξης (πολυαιθυλένιο). Η εξέλιξη όμως στο χώρο της τεχνολογίας έχει συμβάλει στην παραγωγή επιφανειών στήριξης που αντέχουν σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και ως εκ τούτου φθείρονται με ποιο αργό ρυθμό. Αυτές οι εξελιγμένες επιφάνειες είναι είτε μέταλλο σε πλαστικό (πολυαιθυλένιο) , είτε κεραμικό σε κεραμικό.

Νέοι και δραστήριοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τις προθέσεις ισχίου νέας τεχνολογίας καθώς ο κίνδυνος της αστοχίας του εμφυτεύματος μειώνεται σημαντικά.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποια είναι τα οφέλη της

Η πλειονότητα των ασθενών μετά από αρθροπλαστική ισχίου έχουν:

Εξάλειψη ή το λιγότερο, σημαντική μείωση του πόνου
Βελτίωση της ποιότητας ζωής
Επιστροφή στις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλής έντασης
Ύπνο χωρίς πόνο
Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε πιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

Αρθροπλαστική Ισχίου: Η επέμβαση

Οι ασθενείς χρειάζεται συνήθως να υποβληθούν σε προεγχειρητικό έλεγχο (εκτίμηση) μερικές εβδομάδες πριν την επέμβαση, με σκοπό να λάβουν χώρα οι απαιτούμενες εξετάσεις και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, συνήθως την ημέρα της επέμβασης και νοσηλεία 1-3 ημερών. Ο θεράπων ιατρός και ο αναισθησιολόγος εξετάζουν τον ασθενή πριν το χειρουργείο και το προς επέμβαση ισχίο σημαδεύεται.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται με ραχιαία αναισθησία (όπου ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά συνήθως υπό την επήρεια ηρεμιστικού- ήπιας καταστολής), ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που χρησιμοποιείται γενική αναισθησία (ολική νάρκωση). Το ισχίο εξαρθρώνεται έτσι ώστε η πάσχουσα μηριαία κεφαλή να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από εμφύτευμα (τη μπάλα), το στέλεχος του οποίου εισάγεται στο κέντρο του μηριαίου οστού. Η κοτύλη της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να εισαχθεί η νέα προσθετική κοιλότητα ( κοτυλιαία πρόθεση).

Στην πληγή τοποθετείται επίθεμα. Ειδικές αντλίες ποδιού, κάλτσες διαβαθμισμένες συμπίεσης και σε ορισμένες περιπτώσεις ενέσιμα υλικά, χρησιμοποιούνται για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στα πόδια.

Μετεγχειρητική Ανάρρωση μετά από Αρθοπλαστική Ισχίου

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι φυσιολογικό σύμπτωμα μετά από αρθροπλαστική ισχίου. Μπορεί να μετριαστεί με πολλές μεθόδους , από αντλίες πόνου (Patient Controlled Analgesia) έως χορήγηση αναλγητικών χαπιών και συνήθως μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας της 2ης -3ης ημέρας. Ο πόνος της αρθρίτιδας κατά κανόνα εξαφανίζεται μέσα σε μια με δυο ημέρες μετά την αρθροπλαστική.

Με τις νέες τεχνικές και τα Fast track και Enchanced Recovery Protocols που χρησιμοποιούμε ο μετεγχειτρητικός πόνος είναι ελάχιστος και εύκολα αντιμετωπίσιμος με αναλγητικά από το στόμα.

Πολύ σπάνια η ουροδόχος κύστη δυσλειτουργεί μετά την επισκληρίδιο αναισθησία και σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να εισαχθεί καθετήρας κύστεως για μια με δύο ημέρες. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, κατά κανόνα επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία της κύστεως.

Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος καθώς σε ακτινολογικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλιστεί, αφενός ότι τα επίπεδα αίματος δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή και αφετέρου ότι η πρόθεση ισχίου βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση.

Αποκατάσταση μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου

Οι φυσικοθεραπευτές καλούνται να βοηθήσουν τον ασθενή να κινητοποιηθεί μετά την επέμβαση και να επιβλέπουν το πρόγραμμα άσκησης που θα του δοθεί. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν το πρόγραμμα άσκησης και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις για τη νέα τους άρθρωση.

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας 4 με 6 εβδομάδων, ωστόσο σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.

Εντός τριών μηνών οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων όπως golf, bowling, ποδηλασία και κολύμπι.

Αρθροπλαστική Ισχίου – Επιπλοκές

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου δεν εμφανίζουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα το 95-98% αυτών δηλώνουν ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική κι χαρακτηριστικά αναφέρουν πως τους δόθηκε πίσω η ζωή τους. Παρόλα αυτά καμία επέμβαση δεν δύναται να εγγυηθεί επιτυχία.

Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν σαν αποτέλεσμα της αναισθησίας, ή σαν επακόλουθο της υποβολής του ασθενούς σε ένα μεγάλο χειρουργείο.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Συχνές Ερωτήσεις

Το κόστος μίας Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ή Γόνατος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες:

  • Το πρόβλημα του ασθενούς και το είδος της επέμβασης που χρειάζεται (Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Ολική ή Μερική – Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος)
  • Η χειρουργική Τεχνική (SuperPath Ελάχιστης Επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου ή Γόνατος, άλλη Ελάχιστης Επεμβατικότητας Μέθοδος)
  • Το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα επιλεγεί καθώς και ο τύπος του δωματίου – θέση νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο).
  • Η διάρκεια της νοσηλείας (μία μέρα, δύο ή τρείς)
  • Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Πιθανός συνδυασμός με άλλη επέμβαση (αναθεώρηση- Revision ή αφαίρεση υλικών, κτλ)
  • Η αναισθησία που θα επιλεγεί (Γενική ή Ραχιαία – Επισκληρίδειος)
  • Πιθανά αλλά ιατρικά προβλήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν προεγχειρητικά και- ή να αντιμετωπιστούν (καρδιολογικά, πνευμονολογικά, παθολογικά, νεφρολογικά, κ.α)
  • Άλλα πιθανά έξοδα χειρουργείου.
  • Το ταμείο και τη συμμετοχή του (Υπάρχουν “πακέτα” για ΕΟΠΠΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ιδιώτη, κτλ)
  • Άλλη ιδιωτική ασφάλεια.

Όλα αυτά είναι δυνατόν να συζητηθούν και να αναλυθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και αφού εξετασθεί ο ασθενής θα συζητηθούν όλες οι επιλογές μαζί του.
Εκεί είναι δυνατό να διαμορφωθεί και να επιλεγεί ένα “οικονομικό πακέτο” που θα περιλαμβάνει όλα τα έξοδα, κόστος χειρουργείου, τεχνικής, υλικών, προεγχειρητικού ελέγχου, ημέρες νοσηλείας και αμοιβή ιατρικού team.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και για κάθε περίπτωση υπάρχουν περισσότερες της μίας επιλογές, που μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού ή επικοινωνήστε με τον γιατρό στο 6940278683.

Η Aρθροπλαστική Ημερήσιας Νοσηλείας, είναι η αρθροπλαστική που διενεργείται με τη χρήση Πρωτοκόλλων Γρήγορης Αποκατάστασης FastTrack ή Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) και επιτρέπει το ασφαλές εξιτήριο των ασθενών σε λιγότερο από 24 ώρεςκαι σε πολλές περιπτώσεις την ίδια κιόλας ημέρα.

Πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάτι από το ιστορικό σας δεν είναι σημαντικό ν΄αναφερθεί. Πείτε στον γιατρό σας κάθε φάρμακο ή φυτικά συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό για τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής σας, ιδιαίτερα αν αυτός απαιτεί τρέξιμο ή άρση βάρους. Ο χειρουργός θα συνεκτιμήσει το βάρος και τον τρόπο ζωής σας για ν΄αποφασίσει ποια μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής σας ταιριάζει.

Πριν αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για σας μιλήστε με το γιατρό σας για τις οδηγίες που θα σας πρέπει να ακολουθήσετε.

Πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για όλους τους κινδύνους της επέμβασης. Πρέπει να τον ρωτήσετε σχετικά με την αποκατάσταση που θ΄ακολουθήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε φυσικοθεραπεία οπότε μπορεί να χρειάζεται να κανονίσετε την μεταφορά σας εκεί.

Μετά από μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, καλέστε τον γιατρό σας αν ο,τιδήποτε από τα ακόλουθα συμβεί:

  • Ερυθρότητα, οίδημα
  • Υψηλή πυρετική κίνηση που διαρκεί πάνω από μια μέρα
  • Έντονος πόνος στο ισχίο που δεν υποχωρεί με τη λήψη παυσίπονων
  • Οποιαδήποτε οίδημα στο μηρό ή την γάμπα.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί αυτό το νέο μέρος του σώματος από οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να προσέξετε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Μετά την αποθεραπεία θα υπάρχουν μετεγχειρητικά ραντεβού. Αν στο μεταξύ αυτών των επισκέψεων παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Η ολική αρθροπλαστική δεν αναμένεται να συμπεριφερθεί σαν μια φυσική άρθρωση κι έχει τον κίνδυνο φθοράς ή χαλάρωσης, κυρίως αν ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ έντονος. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση.

Βιβλιογραφία – References

  1. Learmonth ID, Young C, Rorabeck C. The operation of the century: total hip replacement. Lancet. October 2007. 370(9597): 1508–1519.
  2. Evans JT, Evans JP, Walker RW, Blom AW, Whitehouse MR, Sayers A. How long does a hip replacement last? A systematic review and meta-analysis. Lancet. February 2019. 393(10172): 647–654.
  3. Smith TO, Jepson P, Beswick A, Sands G, Drummond A. Assistive devices, hip precautions, environmental modifications and training to prevent dislocation and improve function after hip arthroplasty. Cochrane Database Syst Rev. July 2016. (7): CD010815.
  4. Parvizi J, Gehrke T, Mont MA, Callaghan JJ. Introduction: Proceedings of International Consensus on Orthopedic Infections. J Arthroplasty. February 2019. 34(2S): S1–S2.
  5. Berry DJ, von Knoch M, Schleck CD, Harmsen WS. Effect of femoral head diameter and operative approach on risk of dislocation after primary total hip arthroplasty. J Bone Joint Surg Am. November 2005. 87(11): 2456–2463.
  6. Bozic KJ, Kurtz SM, Lau E, Ong K, Vail TP, Berry DJ. The epidemiology of revision total hip arthroplasty in the United States. J Bone Joint Surg Am. January 2009. 91(1): 128–133.
  7. Malchau H, Herberts P, Eisler T, Garellick G, Söderman P. The Swedish Total Hip Replacement Register. J Bone Joint Surg Am. March 2002. 84-A Suppl 2: 2–20.
  8. Garellick G, Kärrholm J, Rogmark C, Herberts P. Swedish Hip Arthroplasty Register Annual Report 2010. Gothenburg: Swedish Hip Arthroplasty Register; 2010.
  9. Dorr LD, Maheshwari AV, Long WT, Wan Z. Early pain relief and function after posterior minimally invasive and conventional total hip arthroplasty: a prospective, randomized, blinded study. J Bone Joint Surg Am. June 2007. 89(6): 1153–1160.
  10. Mears DC, Velyvis JH, Chang CP. Displaced femoral neck fractures in the elderly: cemented versus cementless hemiarthroplasty. Clin Orthop Relat Res. November 2002. (405): 169–173.
  11. Berend KR, Lombardi AV Jr, Seng BE, Adams JB. Enhanced early outcomes with the anterior supine intermuscular approach in primary total hip arthroplasty. J Bone Joint Surg Am. November 2009. 91 Suppl 6: 107–120.
  12. Nakata K, Nishikawa M, Yamamoto K, Hirota S, Yoshikawa H. A clinical comparative study of the direct anterior with mini-posterior approach: two consecutive series. J Arthroplasty. August 2009. 24(5): 698–704.
  13. Oinuma K, Iida S, Shiratsuchi H, Iwakiri K, Iida H. Total hip arthroplasty by a minimally invasive, direct anterior approach. Oper Orthop Traumatol. August 2007. 19(3): 310–326.
  14. Mardones R, Pagnano MW, Nemanich JP, Trousdale RT. Muscle damage after total hip arthroplasty done with the two-incision and mini-posterior techniques. Clin Orthop Relat Res. December 2005. (441): 63–67.
  15. Flanagin BA, Dushey CH, Rubin LE, Keggi KJ. Total hip arthroplasty followed by traction and delayed reduction for Crowe IV developmental dysplasia of the hip. J Arthroplasty. June 2013. 28(6): 1052–1054.
  16. Oetgen ME, Huo MH, Keggi KJ. Revision total hip arthroplasty using the Zweymuller femoral stem. J Orthop Traumatol. June 2008. 9(2): 57–62.
  17. Grauer JN, Keggi JM, Keggi KJ. Superior mesenteric vein tear with total hip arthroplasty. J Arthroplasty. August 2001. 16(5): 671–673.
  18. Huo MH, Solberg BD, Zatorski LE, Keggi KJ. Total hip replacements done without cement after acetabular fractures: a 4- to 8-year follow-up study. J Arthroplasty. October 1999. 14(7): 827–831.
  19. Lorenze M, Huo MH, Zatorski LE, Keggi KJ. A comparison of the cost effectiveness of one-stage versus two-stage bilateral total hip replacement. Orthopedics. December 1998. 21(12): 1249–1252.
  20. Hoffinger SA, Keggi KJ, Zatorski LE. Primary ceramic hip replacement: a prospective study of 119 hips. Orthopedics. May 1991. 14(5): 523–531.
  21. Clark CR, Keggi KJ, Panjabi MM. Methylmethacrylate stabilization of the cervical spine. J Bone Joint Surg Am. January 1984. 66(1): 40–46.
  22. Fulkerson JP, Crelin ES, Keggi KJ. Anatomy and osteotomy of the greater trochanter. Arch Surg. January 1979. 114(1): 19–21.
  23. Kelsey JL, Keggi KJ. An epidemiological study of the effect of fluorides in drinking water on the frequency of slipped capital femoral epiphysis. Yale J Biol Med. December 1971. 44(3): 274–285.
  24. Keggi KJ, Audette LG. Portable television in medicine and medical education. J Med Educ. April 1970. 45(4): 258–259.
  25. Harris WH. The first 50 years of total hip arthroplasty: lessons learned. Clin Orthop Relat Res. March 2009. 467(1): 28–31.