Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαράντος, Διευθυντής Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία” Εξειδικευμένος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ισχίου & Γόνατος – τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Coventry & Warwick
Πλήρες Βιογραφικό ΙατρούΑνατομία Γόνατος
Το γόνατο, είναι από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος μας και αποτελείται από τέσσερα οστά: το μηριαίο, την κνήμη, την περόνη και την επιγονατίδα. Τα άκρα τους καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ενώ ο ιστός που τα συνδέει περιφερικά ονομάζεται αρθρικός θύλακας. Μεταξύ των οστών υπάρχουν οι μηνίσκοι (έσω και έξω) και οι 2 χιαστοί σύνδεσμοι, ο Πρόσθιος (ΠΧΣ) και ο Οπίσθιος (ΟΧΣ) Χιαστός.


Τι είναι η Αρθροσκόπηση Γόνατος – Μηνίσκου;
Η αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία ο ορθοπεδικός χειρουργός, από πολύ μικρές οπές μερικών χιλιοστών μπροστά στο γόνατο, εισάγει μια κάμερα (το αρθροσκόπιο) και βλέπει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση μέσα στο γόνατο του ασθενούς και τις βλάβες ή το πρόβλημα που έχει, ενώ στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών ανάλογα με την περίσταση χειρουργικών εργαλείων και με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων, επεμβαίνει για να τις διορθώσει.
Το αρθροσκόπιο, επιτρέπει στο γιατρό να δει οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης και μάλιστα σε μεγέθυνση ως και 10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα. ‘Έτσι, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί εξαιρετικά λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς, τους οποίους δε θα ήταν δυνατόν να κάνει με άλλου είδους χειρουργείο. Με την αρθροσκόπηση, η οποία είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας που δεν τραυματίζει τα μαλακά μόρια της περιοχής, αποφεύγονται οι μεγάλες τομές στο δέρμα και τους ιστούς του ασθενούς, ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό πόνο και το τραύμα και επιταχύνοντας την αποκατάσταση. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της!
Ενδείξεις Αρθροσκόπησης Γόνατος – Μηνίσκου
Οι συνηθέστερες ενδείξεις της αρθροσκόπησης γόνατος είναι:
- Ρήξη Μηνίσκου ή Δισκοειδής Μηνίσκος
- Ρήξη Πρόσθιου ή Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου
- Κάταγμα
- Κάκωση Χόνδρου
- Υμενίτιδα
- Εξάρθρημα Επιγονατίδας
- Ελεύθερα σώματα
- Άλλες παθολογίες γόνατος
- “Διαγνωστική” αρθροσκόπηση γόνατος


Επέμβαση – Χειρουργείο
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τις βασικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, που συμπληρώνουν τις απεικονιστικές εξετάσεις που συνήθως έχουν προηγηθεί (ανάλογα με την περίπτωση, ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία).
Η αρθροσκόπηση μπορεί να γίνει με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Το πόδι του ασθενούς προετοιμάζεται με ειδικό τρόπο στο χειρουργικό κρεβάτι, ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάταση στην άρθρωση του γόνατος. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται συνήθως δυο μικρές οπές γύρω από την άρθρωση και τοποθετείται το αρθροσκόπιο. Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό ενδοσκόπιο με ψηφιακή ειδική κάμερα στην άκρη. Τέλος, ο γιατρός αφού εντοπίσει τη βλάβη, προχωρά με λεπτές κινήσεις στην αντιμετώπιση της, ανάλογα βέβαια με τη φύση και την έκταση της.
Ανάρρωση
Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο συνήθως λίγες ώρες, μετά από την αρθροσκόπηση γόνατος και κατά κανόνα, είναι σε θέση να πάνε στο σπίτι τους την ίδια κιόλας μέρα. Ανάλογα με τη βλάβη και την αποκατάσταση της, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει αμέσως μετά την αρθροσκόπηση (με ή χωρίς βακτηρίες) ή να χρειαστεί μερικές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες. Η ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και η σωστή φυσικοθεραπεία εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αποκατάσταση. Ο φυσικοθεραπευτής σε συνεργασία με το γιατρό, δίνει ασκήσεις και εξατομικευμένες συμβουλές αποκατάστασης, ανάκτησης της λειτουργικότητας της άρθρωσης και επιστροφής στη καθημερινότητα.