Online Ραντεβού
Αποθήκευση Επαφής
info@ksarantos.gr
6940278683
2130998209

Παθήσεις

Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Αρχική | Παθήσεις | Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαράντος, Διευθυντής Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία” Εξειδικευμένος Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ισχίου & Γόνατος – τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Coventry & Warwick

Πλήρες Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, κοινώς γνωστή ως «αγκώνας του τενίστα», ή “tennis elbow” είναι μια επώδυνη κατάσταση των τενόντων που εκφύονται από το οστό στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα (στον έξω επικόνδυλο). Οι τένοντες εκφύονται από ένα οστό και καταφύονται σε ένα άλλο γειτονικό μεταφέροντας τις δυνάμεις των μυών. Ο μυς που εμπλέκεται σε αυτήν την κατάσταση, είναι ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων τον καρπό, που εκτείνει και σταθεροποιεί τον καρπό.

Στην έξω επικονδυλίτιδα, η έκφυση του τένοντα του βραχύ κερκιδικού εκτείνων τον καρπό είναι εκφυλισμένη, «εξασθενισμένη», συνήθως συνεπεία πολλαπλών μικροτραυματισμών και φλεγμαίνει.
Αυτό προκαλεί πόνο σε δραστηριότητες στις οποίες ο μυς είναι ενεργός, όπως ανύψωση του καρπού, πιάσιμο ή σύλληψη αντικειμένων. Αθλήματα όπως το τένις συνδέονται συχνά με την έξω επικονδυλίτιδα (εξού και ο όρος tennis elbow), αλλά η πάθηση μπορεί να προκύψει σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες αθλητικές ή μη.

Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα: Ποια είναι τα συχνότερα αίτια;

Η έξω επικονδύλιτιδα («αγκώνας του τένις», ή “tennis elbow” ) είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Η κατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ίδια.

Συχνές αιτίες μπορεί να είναι:

  • Υπερβολική χρήση: Αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με την εργασία, όσο και άλλες επαναλαμβανόμενες καταστάσεις. Η υπερβολική χρήση μπορεί να συμβεί από «επαναλαμβανόμενες» δραστηριότητες ή κινήσεις (πιασίματος ή σύλληψης), όπως κοπή κρέατος, υδραυλικά, ζωγραφική, χειρωνακτική εργασία κ.λπ. Κάποια επαγγέλματα μπορεί να είναι επιρρεπή, όπως υδραυλικοί, κρεοπώλες, ελαιοχρωματιστές και μηχανικοί.
  • Τραύμα: Αν και λιγότερο συχνό, μια άμεση πλήξη στον αγκώνα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του τένοντα που μπορεί να καταλήξει σε εκφύλιση του τένοντα. Αυτό μπορεί να κάνει τον αγκώνα και τον τένοντα πιο ευαίσθητο σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική χρήση.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Ποια είναι τα συμπτώματα της Έξω Επικονδυλίτιδας Αγκώνα;

Ο πόνος είναι ο πρωταρχικός λόγος που αναγκάζει τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ο πόνος εντοπίζεται στο εξωτερικό του αγκώνα, πάνω από την περιοχή του κάτω πέρατος του βραχιονίου που είναι γνωστή ως έξω επικόνδυλος. Πολλές φορές υπάρχει αίσθημα καύσου και η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή. Πόνος εκλύεται επίσης από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ασκεί πίεση ή έκταση στον τένοντα, όπως πιάσιμο ή ανύψωση. Με τη δραστηριότητα, ο πόνος ξεκινά συνήθως από τον αγκώνα και μπορεί να ακτινοβολήσει από το αντιβράχιο μέχρι το χέρι. Περιστασιακά, οποιαδήποτε κίνηση του αγκώνα μπορεί να είναι επώδυνη.

Πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν τόσο έντονα συμπτώματα, οδηγούμενοι σε μερική αναπηρία στην καθημερινότητά τους, με αδυναμία μυική, αδυναμία να ξεκλειδώσουν μια πόρτα ή να γυρίσουν ένα κλειδί ή να κρατήσουν μία κούπα καφέ. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος τις νυχτερινές ώρες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Έξω Επικονδυλίτιδας Αγκώνα;

Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας είναι κυρίως κλινική. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ασκήσει πίεση στην ευαίσθητη περιοχή ή να σας ζητήσει να κινήσετε τον αγκώνα, τον καρπό και τα δάχτυλά σας με διάφορους τρόπους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιατρικό σας ιστορικό και η φυσική εξέταση παρέχουν αρκετές πληροφορίες για τη διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας. Άν υπάρχει υποψία ότι κάτι άλλο μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά, μπορεί να χρειαστούν ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως MRI ή ΗΜΓ για αποκλεισμό συμπίεσης νευρικών σχηματισμών που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, κ.ά.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Έξω Επικονδυλίτιδας Αγκώνα (tennis elbow);

Οι περισσότεροι ασθενείς με έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα θα δουν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν αυτόματα μέσα σε ένα χρόνο. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή σπανιότερα χειρουργική.

Η Συντηρητική Θεραπεία είναι επιτυχής στο 85-95%

  • Τροποποίηση δραστηριότητας: ο περιορισμός της δραστηριότητας που προκαλεί την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων. Η τροποποίηση τεχνικών ή λαβών, όπως η χρήση ρακέτας διαφορετικού μεγέθους στο τένις, μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα.
  • Φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης.
  • Νάρθηκες: Ένας επίδεσμος έξω επικονδυλίτιδας, που φοριέται πάνω από τον μυ του αντιβραχίου ακριβώς κάτω από τον αγκώνα, μπορεί να μειώσει την ένταση στον τένοντα και να τον βοηθήσει να επουλωθεί (υπάρχουν στο εμπόριο πολλοί διαφορετικοί επίδεσμοι με επιθέματα από ζελατινώδη υλικά που μπορούν να θερμανθούν ή να ψυχθούν προσφέροντας επιπλέον ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς).
  • Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις τεντώματος και / ή ενδυνάμωσης, οι υπέρηχοι (κλασικοί αλλά και οι κρουστικοί),οι θερμικές θεραπείες( λέιζερ κα.) και οι μαλάξεις, μπορεί να βοηθήσουν στην ύφεση του πόνου.
  • Ενέσεις στεροειδών: Ένα στεροειδές είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μπορεί να ενεθεί στην περιοχή με συχνά εκπληκτική και άμεση αποτελεσματικότητα.
  • Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): Αυτό περιλαμβάνει λήψη αίματος από τον ασθενή, τη φυγοκέντρησή του, τη λήψη μόνο της ποσότητας εκείνης που είναι πλούσια σε αιμοπετάλια και τελικά στην έκχυσή του στην περιοχή του έξω επικονδύλου. Η θεραπεία αυτή είναι αντικείμενο πολλών νέων πολλά υποσχόμενων ερευνών.
  • Παγοθεραπεία: η εφαρμογή πάγου στην ευαίσθητη περιοχή για 10-15 λεπτά, τρεις με τέσσερεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή όταν ο πόνος είναι επίμονος, δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες συντηρητικές θεραπείες και τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από έξι έως 12 μήνες.

Χειρουργική επέμβαση με μικρή τομή. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας είναι η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με μικρή τομή πάνω από τον έξω επικόνδυλο. Περιλαμβάνει την αποκόλληση από το οστό και μερική αφαίρεση του εκφυλισμένου ιστού του τένοντα. Η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς ανάγκη νοσηλείας, σαν εξωτερικός ασθενής.

Αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας αρθροσκοπικά όργανα και μικρές τομές. Όπως και η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, αυτή είναι επέμβαση ως εξωτερικός ασθενής.

Επιπλοκές – Χειρουργικοί κίνδυνοι

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και επιπλοκές αν και εξαιρετικά σπάνιοι. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

  • Μόλυνση
  • Βλάβη νεύρων και αιμοφόρων αγγείων
  • Πιθανή παρατεταμένη αποκατάσταση
  • Απώλεια δύναμης
  • Απώλεια ευελιξίας
  • Ανάγκη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση

Τι πρέπει να γνωρίζω για την ανάρρωση;

ετά τη χειρουργική επέμβαση, το χέρι σας μπορεί να ακινητοποιηθεί προσωρινά με νάρθηκα. Περίπου 1 εβδομάδα αργότερα, τα ράμματα και ο νάρθηκας αφαιρούνται.

Η χειρουργική επέμβαση ακολουθείται από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της κίνησης του αγκώνα. Ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης είναι συχνά απαραίτητο για να επιστρέψει ο ασθενής σε προηγούμενες έντονες δραστηριότητες (αθλητικές κ.α). Ελαφριές ασκήσεις σταδιακής ενίσχυσης ξεκινούν περίπου 2 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην αθλητική δραστηριότητα. Αυτό συνήθως είναι 4 έως 6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση της έξω επικονδυλίτιδας είναι επιτυχής στο 80% έως 90% των ασθενών. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να παραμείνει κάποια απώλεια δύναμης.

Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.