Χειρουργός Ορθοπαιδικός Κωνσταντίνος Σαράντος MD, FRCS

Ώρες Ιατρείου: : Κατόπιν Ραντεβού
  Τηλ. Επικοινωνίας : 213-0998209 / 6940278683

Fast track και ERAS για Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος

Αρθροπλαστικη Fast Track ERAS

Τι είναι η Aρθροπλαστική Fast track ή ERAS;

Τα Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS)  Protocols είναι πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης των ασθενών μετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος.

Η ιδέα αυτών των νέων αυτών μεθόδων και πρωτοκόλλων γρήγορης αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση ανήκει στο Δανό Καθηγητή Henrik Kehle που πρώτος εμπνεύστηκε και βελτιστοποίησε τα πρωτόκολλα αυτά, για να βελτιώσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα των ασθενών του.

Prof Henrik Kehle

Συνίστανται σε εξειδικευμένες ενέργειες και τεχνικές τόσο προεγχειρητικά για την προετοιμασία του ασθενούς, όσο και διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και προσπάθειας τόσο της χειρουργικής ομάδας (Χειρουργός, συνεργάτες ), της αναισθησιολογικής ομάδας, της νοσηλευτικής ομάδας των χειρουργείων και του ορόφου, φυσικοθεραπευτών, και πολλών άλλων ομάδων υποστήριξης συμπεριλαμβανομένων άλλων ειδικοτήτων (παθολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων κτλ).

Με το Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols, ο ασθενής προετοιμάζεται σωστά κατά την προεγχειρητική περιόδο και βελτιστοποιούνται όλες οι λειτουργίες του και οι εφεδρείες για να μπορεί να ανταπεξέλθει τάχιστα, με τον καλύτερο τρόπο και μειώνοντας σημαντικά τις επιπλοκές και παρενέργειες του μεγάλου αυτού χειρουργείου της Αρθροπλαστικής του Ισχίου ή Γόνατος.

Οι εξελιγμένες και πρωτοποριακές τεχνικές αναισθησίας είναι κατάλληλες ώστε ο ασθενής αφενώς να μην αισθανθεί και καταλάβει τίποτα και αφετέρου να συνέλθει γρήγορα από αυτή.

Λιγότερος Πόνος και Αιμορραγία και λιγότερες Επιπλοκές

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, σεβασμού και προστασίας των μαλακών μορίων (Τεχνική Superpath, Ρομποτική Ισχίου ή Γόνατος) και τεχνικές διήθησης των μαλακών μορίων με ειδικά φάρμακα (LIA- local Infiltration) και την συνδρομή της αναισθησιολογικής ομάδας μειώνει σημαντικά την αιμορραγία και τον μετεγχειρητικό πόνο, που πλέον είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος με συνδυασμό απλών παυσίπονων από το στόμα , χωρίς την ανάγκη ισχυρών οπιούχων ή μορφίνης.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών προεγχειρητικά, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά με τα Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) & Fast track Protocols επιτρέπει τελικά στον ασθενή να κινητοποιηθεί 2 μόλις ώρες μετά το χειρουργείο (βλέπε video ασθενών) και να περπατήσει είτε με τη βοήθεια βακτηρίας είτε ακόμα και χωρίς αυτή, μειώνοντας σημαντικά πολλές από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις, οι θρομβώσεις κ.α.

Ημερήσια νοσηλεία – Εξιτήριο την ίδια μέρα

Δεν χρησιμοποιούνται σωληνάκια, παροχετεύσεις ή ουροκαθετήρες και ο ασθενής μπορεί να φάει ελεύθερα και παροτρύνετε να γυρίσει στις φυσιολογικές του συνήθειες αμέσως και σαν να μην είχε υποβληθεί στην μεγάλη αυτή επέμβαση.

Το Fast track& Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocol επιτρέπει στον ασθενή να πάρει εξιτήριο με ασφάλεια από το Νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα  ή ακόμα και την ίδια μέρα με κατάλληλες προϋποθέσεις ( ημερήσια νοσηλεία ), αφού ο πόνος είναι ελεγχόμενος , ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και γρήγορα στο stress του χειρουργείου και να μειώσει τις πιθανές επιπλοκές.

Αρθροπλαστικη Fast Track ERAS

Αποκατάσταση και Χρόνος Ανάρρωσης

Η αποκατάσταση και ο χρόνος ανάρρωσης με τα Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols & Fast track surgery είναι σημαντικά γρηγορότερος και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην προηγούμενη λειτουργικότητα τάχιστη, τόσο στις Αρθροπλαστικές Ισχίου όσο και στις Αρθροπλαστικές γόνατος.

Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων και ερευνών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά έχει επιβεβαιώσει τα σαφώς ανώτερα αποτελέσματα των Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols & Fast track, και τα σαφή πλεονεκτήματα στην αποκατάσταση και στο χρόνο ανάρρωσης, καθώς και την ασφάλεια τους για τους ασθενείς.

Διεθνώς η τάση είναι πλέον στην υιοθέτηση αυτών των Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols σε όλο και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις , όχι μόνο ορθοπεδικές αλλά όλων των ειδικοτήτων.

Αρθροπλαστικη ισχιου, αρθροπλαστικη γονατο - τεχνικη Superpath

Ο κ. Κωνσταντίνος Σαράντος εφαρμόζει αυτά τα πρωτόκολλα (Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols) για πάνω από 8 χρόνια τώρα στην Αγγλία και πρόσφατα και στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς του και την αποκατάσταση τους.

Είναι επίσης πρωτοπόρος στην εισαγωγή τους και στην προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα