Χειρουργός Ορθοπαιδικός Κωνσταντίνος Σαράντος MD, FRCS

Ώρες Ιατρείου: : Κατόπιν Ραντεβού
  Τηλ. Επικοινωνίας : 213-0998209 / 6940278683

Συχνές Ερωτήσεις – Αρθροπλαστική ισχίου , γόνατος. Ρομποτική αρθροπλαστική.

Κωνσταντίνος Σαράντος - Xειρουργός Ορθοπαιδικός. Ρομποτική αρθροπλαστική. Ολικη αρθροπλαστικη ισχιου, γονατος fast track. Ισχίο , γόνατο. Νέα μέθοδος.

Η χρήση του ρομπότ ΜΑΚΟ μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε χειρουργό ή χρειάζεται εκπαίδευση και πιστοποίηση;

Η χρήση του ρομπότ ΜΑΚΟ δεν μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε χειρουργό και χρειάζεται οπωσδήποτε εκπαίδευση και πιστοποίηση του ορθοπαιδικού χειρούργου σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού.
Επίσης για το άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό ο ορθοπαιδικός χειρουργός να είναι εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος και με μεγάλη εμπειρία.
Αυτή τη στιγμή οι πιστοποιημένοι στη χρήση του ρομπότ ΜΑΚΟ χειρουργοί στην Ελλάδα είναι πολύ λίγοι και ελάχιστοι είναι οι εξειδικευμένοι (fellowship trained) σε αρθροπλαστικές σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού.

Πόσα ρομπότ υπάρχουν στην Ελλάδα και που;

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο ρομπότ μόνο και αυτά σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.
Το τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ ΜΑΚΟ 2018 με το τελευταίο λογισμικό για πραγματοποίηση και των τριών επεμβάσεων ( Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος) στο Νοσοκομείο Υγεία και το δεύτερο στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Δεν υπάρχει ρομπότ στην επαρχία και δυστυχώς ούτε στη Θεσσαλονίκη.
Το ρομπότ ΜΑΚΟ δεν μπορεί να μεταφερθεί από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει μικρός αλλά συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ρομπότ ΜΑΚΟ, η Αγγλία έχει αυτή τη στιγμή τεσσερα ρομποτ ΜΑΚΟ και η Σουηδία κανένα.

Υπάρχει εμπειρία με το ρομπότ και ποιά τα αποτελέσματα του;

   Η Ρομποτική Αρθροπλαστική έχει αυτή τη στιγμή πάνω από μια δεκαετία χρήσης στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική και έχει αποδείξει με όλο και περισσότερες αναγνωρισμένες και δημοσιευμένες εργασίες ότι έχει σαφώς ανώτερα αποτελέσματα από την παραδοσιακή– κλασική Αρθροπλαστική Ισχίου-Γόνατος με σημαντικά λιγότερο κίνδυνο επιπλοκών.
Αυτό που είναι σημαντικό για τη μείωση των επιπλοκών (όπως πχ το εξαρθρημα του Ισχίου) και για τη μακροβιότητα της Ολικής Αρθροπλαστικής και των εμφυτευμάτων πιο συγκεκριμένα, είναι αφενώς το μικρότερο χειρουργικό τραύμα ( κακώσεις μαλακών μορίων ) και η τοποθέτηση τους στο σωστότερο σημείο για τον κάθε ξεχωριστό ασθενή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό στο τρισδιάστατο 3D μοντέλο στο λογισμικό του ρομπότ ΜΑΚΟ και μπορεί να επιτευχθεί διεγχειρητικά με εξαιρετική ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού, μόνο με το ρομποτικό βραχίονα του ΜΑΚΟ.
Αυτό είναι δυνατόν να γίνει πολύ ευκολότερα με ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές και μικρότερο τραύμα, χωρίς να επηρεάζεται η σωστή τοποθέτηση των προθέσεων , αφού όπως είπαμε αυτό το εξασφαλίζει το ρομπότ ΜΑΚΟ.

   Η μη καλή διεγχειρητική εικόνα και η όχι άψογη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές, είναι αυτές που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για οχι καλά αποτελέσματα με κάποιες από αυτές τις τεχνικές, πράγμα που το ρομπότ ΜΑΚΟ έρχεται να λύσει με την εξαιρετική ακρίβεια της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Είναι το Navigation ρομποτική χειρουργική;

Το Navigation μέσω υπολογιστή δεν είναι ρομποτική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική όπως και η λέξη υπονοεί απαιτεί τη χρήση σε κάποια φάση της εγχείρησης του ρομπότ ( ΜΑΚΟ) και πιο συγκεκριμένα του ρομποτικού βραχίονα του.
Το Navigation μέσω υπολογιστή βοηθάει στο προεγχειρητικό σχεδιασμό, αλλά δεν εξασφαλίζει την ακρίβεια χιλιοστού που προσφέρει ο ρομποτικός βραχίονας του ΜΑΚΟ με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα που μπορεί αυτό να έχει.

Το ρομπότ πραγματοποιεί την επέμβαση ; Είναι το ρομπότ επικίνδυνο; Τι μπορεί να γίνει αν δυσλειτουργήσει;

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο ρομποτικός βραχίονας ΜΑΚΟ δεν πραγματοποιεί, σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις  και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που τον κατευθύνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο γιατρός μου μου είπε ότι θα κάνουμε ρομποτική Αρθροπλαστική στη Θεσσαλονίκη.

Δεν θα κάνετε ρομποτική Αρθροπλαστική.
Δεν μπορεί να γίνει ρομποτική Αρθροπλαστική χωρίς το ρομπότ ΜΑΚΟ που υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο στην Αθήνα ( Νοσ. Υγεία και Μετροπόλιταν)

 

Τι σημαίνει Ορθοπαιδικός Χειρουργός Fellowship Trained και γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Fellowship trained σημαίνει Ορθοπαιδικός χειρουργός εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος σε συγκεκριμένο αντικείμενο ( εδώ στίς ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος) σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού που προσφέρουν την εξειδίκευση και εκπαίδευση αυτή.

Έχει μεγάλη σημασία το κέντρο (αν είναι μόνο για ολικές Αρθροπλαστικές ή και για αναθεωρήσεις- revision) , το χρονικό διάστημα της εξειδίκευσης ( τουλάχιστον ένα έτος- προτιμότερα δυο) καθώς και το fellowship πρόγραμμμα του ( αν είναι για νέο ή πιο έμπειρο -Senior Ορθοπαιδικό). Ο ορθοπαιδικός χειρουργός που εξειδικεύεται (fellowship) σε αυτά τα κέντρα του εξωτερικού αποκτά εξαιρετική εμπειρία στις αρθροπλαστικές καθώς πραγματοποιεί συνήθως και ανάλογα το κέντρο και τη χώρα, εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.

Η Αγγλία έχει ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμμα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ( fellowship ) που θεωρείται από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο παγκοσμίως ( για εκπαίδευση ιατρών και απόκτηση πραγματικής εμπειρίας) , καθώς παρέχει και απαιτεί από τον εξειδικευόμενο να πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ( NHS- Εθνικό Σύστημα Υγείας-πρωτίστως δημόσιο)
Η Αμερική αν και αυτή παγκοσμίως μπροστά, έχει δυσκολίες και περιορισμούς ιδίως για ξένους -αλλοδαπούς ιατρούς που έρχονται να εκπαιδευτούν στο σύστημα της (πρωτίστως ιδιωτικό σύστημα).
Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν το ίδιο οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα fellowship.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σαράντος είναι πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική και στην τεχνική SuperPath (της οποίας είναι και εκπαιδευτής) και fellowship trained ( 2.5 έτη σε Senior θέσεις σε αναγνωρισμένα και μεγάλα κέντρα της Αγγλίας και της Αμερικής) Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στις Άρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος. Είναι επίσης Consultant-Διευθυντής Αρθροπλαστικών Κάτω Άκρων στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UHCW στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο τραύματος της Αγγλίας (στοιχεία από TARN-Trauma audit research centre ). Έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες Αρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος συμπεριλαμβανομένων και αναθεωρήσεων- revision , δύσκολων -complex περιπτώσεων και φλεγμονών.

Ποιό είναι το κόστος- Τιμή της Αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος;

Το κόστος μίας Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ή Γόνατος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες:

 • Το πρόβλημα του ασθενούς και το είδος της επέμβασης που χρειάζεται (Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Ολική ή Μερική – Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος)
 • Η χειρουργική Τεχνική ( SuperPath Ελάχιστης Επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισ Αρθοπλαστικη ισχιου, αρθροπλαστικη γονατος με ρομποτικη. Το κόστος αρθροπλαστικής. χίου, Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου ή Γόνατος, άλλη Ελάχιστης Επεμβατικότητας Μέθοδος) Αρθοπλαστικη ισχίου, αρθροπλαστικη γονατος. Κοστος
 • Το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα επιλεγεί καθώς και ο τύπος του δωματίου – θέση νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο).
 • Η διάρκεια της νοσηλείας (μία μέρα, δύο ή τρείς)
 • Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
 • Πιθανός συνδυασμός με άλλη επέμβαση (αναθεώρηση- Revision ή αφαίρεση υλικών, κτλ)
 • Η αναισθησία που θα επιλεγεί (Γενική ή Ραχιαία – Επισκληρίδειος)
 • Πιθανά αλλά ιατρικά προβλήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν προεγχειρητικά και- ή να αντιμετωπιστούν (καρδιολογικά , πνευμονολογικά, παθολογικά, νεφρολογικά, κ.α)
 • Άλλα πιθανά έξοδα χειρουργείου.
 • Το ταμείο και τη συμμετοχή του (Υπάρχουν “πακέτα” για ΕΟΠΠΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ιδιώτη, κτλ)
 • Άλλη ιδιωτική ασφάλεια.

Πως καθορίζεται το Κόστος – Τιμή της Αρθροπλαστικής Ισχίου ή Γόνατος ;

Όλα αυτά είναι δυνατόν να συζητηθούν και να αναλυθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και αφού εξετασθεί ο ασθενής θα συζητηθούν όλες οι επιλογές μαζί του.
Εκεί είναι δυνατό να διαμορφωθεί και να επιλεγεί ένα “οικονομικό πακέτο” που θα περιλαμβάνει όλα τα έξοδα, κόστος χειρουργείου, τεχνικής, υλικών, προεγχειρητικού ελέγχου, ημέρες νοσηλείας και αμοιβή ιατρικού team.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και για κάθε περίπτωση υπάρχουν περισσότερες της μίας επιλογές, που μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των ασθενών.
Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού ή επικοινωνήστε με τον γιατρό στο 6940278683.

Τι είναι η Aρθροπλαστική Fast track ή ERAS;

Τα Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols είναι πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης των ασθενών μετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος.

Η ιδέα αυτών των νέων αυτών μεθόδων και πρωτοκόλλων γρήγορης αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση ανήκει στο Δανό Καθηγητή Henrik Kehle που πρώτος εμπνεύστηκε και βελτιστοποίησε τα πρωτόκολλα αυτά, για να βελτιώσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα των ασθενών του.

Συνίστανται σε εξειδικευμένες ενέργειες και τεχνικές τόσο προεγχειρητικά για την προετοιμασία του ασθενούς, όσο και διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και προσπάθειας τόσο της χειρουργικής ομάδας (Χειρουργός, συνεργάτες ), της αναισθησιολογικής ομάδας, της νοσηλευτικής ομάδας των χειρουργείων και του ορόφου, φυσικοθεραπευτών, και πολλών άλλων ομάδων υποστήριξης συμπεριλαμβανομένων άλλων ειδικοτήτων (παθολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων κτλ).

διαβάστε αναλυτικά…..

Ορθοπαιδικός ή Ορθοπεδικός

Η Ορθοπαιδική ή Ορθοπεδική (από όπου το Ορθοπαιδικός ή Ορθοπεδικός) είναι ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, την πρόληψη και την θεραπεία των παθήσεων και των κακώσεων των οστών, των μυών και των αρθρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί σύγχυση στον επιστημονικό κόσμο αλλά και στο ευρύτερο κοινό σχετικά με τον σωστό τρόπο γραφής του όρου “Ορθοπαιδική” ή “Ορθοπεδική” και κατά συνέπεια του “Ορθοπαιδικός” ή ” Ορθοπεδικός “.

Μπορεί να λεχθεί πως το θέμα είναι καθαρά ιστορικό.

Όπως έχει γράψει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Συμεωνίδης: “Η απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας να χρησιμοποιείται το όνομα «Ορθοπαιδική» με αι δε σημαίνει αλλαγή ονόματος, αλλά επαναφορά του ονόματος στις ιστορικές του ρίζες.”

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο….

Τι πρέπει να πω στο γιατρό πριν την επέμβαση;

Πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάτι από το ιστορικό σας δεν είναι σημαντικό ν΄αναφερθεί. Πείτε στον γιατρό σας κάθε φάρμακο ή φυτικά συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό για τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής σας, ιδιαίτερα αν αυτός απαιτεί τρέξιμο ή άρση βάρους. Ο χειρουργός θα συνεκτιμήσει το βάρος και τον τρόπο ζωής σας για ν΄αποφασίσει ποια μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής σας ταιριάζει.

Πριν αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για σας μιλήστε με το γιατρό σας για τις οδηγίες που θα σας πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να ρωτήσω το γιατρό πριν την επέμβαση;

Πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για όλους τους κινδύνους της επέμβασης. Πρέπει να τον ρωτήσετε σχετικά με την αποκατάσταση που θ΄ακολουθήσετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε φυσικοθεραπεία οπότε μπορεί να χρειάζεται να κανονίσετε την μεταφορά σας εκεί.

Μετά την επέμβαση, πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου;

Μετά από μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, καλέστε τον γιατρό σας αν ο,τιδήποτε από τα ακόλουθα συμβεί:

 • Ερυθρότητα, οίδημα
 • Υψηλή πυρετική κίνηση που διαρκεί πάνω από μια μέρα
 • Έντονος πόνος στο ισχίο που δεν υποχωρεί με τη λήψη παυσίπονων
 • Οποιδήποτε οίδημα στο μηρό ή την γάμπα.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί αυτό το νέο μέρος του σώματος από οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να προσέξετε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Πότε να καλέσω τον γιατρό μετά την αποθεραπεία;

Μετά την αποθεραπεία θα υπάρχουν μετεγχειρητικά ραντεβού.

Αν στο μεταξύ αυτών των επισκέψεων παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής ; Θα χρειαστώ πέραν της μιας επέμβασης;

Η ολική αρθροπλαστική δεν αναμένεται να συμπεριφερθεί σαν μια φυσική άρθρωση κι έχει τον κίνδυνο φθοράς ή χαλάρωσης, κυρίως αν ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ έντονος.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση.

Διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής

Γενικά η διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες:

 • Εμπειρία Χειρουργού
 • Χειρουργική τεχνική
 • Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν
 • Τοποθέτηση Υλικών
 • Ηλικία Ασθενή
 • Χρήση από ασθενή

Ο  σωστός συνδυασμός των ανωτέρω έχει στις ημέρες μας, επιβίωση πάνω από 95% των προθέσεων στα 20 έτη.