Χειρουργός Ορθοπαιδικός Κωνσταντίνος Σαράντος MD, FRCS

Ώρες Ιατρείου: : Κατόπιν Ραντεβού
  Τηλ. Επικοινωνίας : 213-0998209 / 6940278683

Αρθροπλαστική Ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά τη φθαρμένη άρθρωση του ισχίου με προσθετική τεχνητή άρθρωση. Αν και η ολική αρθροπλαστική χρονολογείται από το 1940 , εξελίχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1950 και 1960 από τον Sir John Charnley. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 55.000 ολικές αρθροπλαστικές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων ισχίου. Οι πιο ευρέως διαδεδομένοι αποτελούνται από μια μεταλλική μπάλα αρθρούμενη με μια ειδική πλαστική κοιλότητα (πολυαιθυλένιο). Ορισμένες προθέσεις αρθροπλαστικής ισχίου έχουν κατασκευαστεί για χρήση με ορθοπεδικό τσιμέντο, το οποίο δρα ως βάση, ενώ άλλες τοποθετούνται απευθείας στο οστό χωρίς τη χρήση τσιμέντου και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του οστού στην πρόθεση (συνήθως από τιτάνιο) παρέχοντας μακροχρόνια σταθερότητα.

Το τμήμα της αρθροπλαστικής που φθείρεται με την πάροδο του χρόνου είναι η πλαστική επιφάνεια στήριξης (πολυαιθυλένιο). Η εξέλιξη όμως στο χώρο της τεχνολογίας έχει συμβάλει στην παραγωγή επιφανειών στήριξης που αντέχουν σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και ως εκ τούτου φθείρονται με ποιο αργό ρυθμό. Αυτές οι εξελιγμένες επιφάνειες είναι είτε μέταλλο σε πλαστικό (πολυαιθυλένιο) , είτε κεραμικό σε κεραμικό. Νέοι και δραστήριοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τις προθέσεις ισχίου νέας τεχνολογίας καθώς ο κίνδυνος της αστοχίας του εμφυτεύματος μειώνεται σημαντικά.

Επέμβαση Superpath

Ελάχιστης Επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPath Ⓡ

Για την πρωτοπόρα ελάχιστης επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Superpath Ⓡ διαβάστε εδώ.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ  Αρθροπλαστική Ισχίου με το ΜΑΚΟⓇ

Για την πρωτοπόρα Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ΜΑΚΟⓇ διαβάστε εδώ.

ΜΑΚΟ ρομποτικό
ρομποτικό ΜΑΚΟ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ;

Η πλειονότητα των ασθενών μετά από αρθροπλαστική ισχίου έχουν:

  • Εξάλειψη ή το λιγότερο, σημαντική μείωση του πόνου
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Επιστροφή στις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλής έντασης
  • Ύπνο χωρίς πόνο
  • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε πιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
  • Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Οι ασθενείς χρειάζεται συνήθως να υποβληθούν σε προεγχειρητικό έλεγχο (εκτίμηση) μερικές εβδομάδες πριν την επέμβαση , με σκοπό να λάβουν χώρα οι απαιτούμενες εξετάσεις και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, συνήθως την ημέρα της επέμβασης και νοσηλεία 2-3 ημερών. Ο θεράπων ιατρός και ο αναισθησιολόγος εξετάζουν τον ασθενή πριν το χειρουργείο και το προς επέμβαση ισχίο σημαδεύεται.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται με ραχιαία αναισθησία (όπου ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά συνήθως υπό την επήρεια ηρεμιστικού- ήπιας καταστολής), ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που χρησιμοποιείται γενική αναισθησία (ολική νάρκωση). Το ισχίο εξαρθρώνεται έτσι ώστε η πάσχουσα μηριαία κεφαλή να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από εμφύτευμα (τη μπάλα), το στέλεχος του οποίου εισάγεται στο κέντρο του μηριαίου οστού. Η κοτύλη της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να εισαχθεί η νέα προσθετική κοιλότητα ( κοτυλιαία πρόθεση).

Στην πληγή τοποθετείται επίθεμα. Ειδικές αντλίες ποδιού, κάλτσες διαβαθμισμένες συμπίεσης και σε ορισμένες περιπτώσεις ενέσιμα υλικά, χρησιμοποιούνται για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στα πόδια.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι φυσιολογικό σύμπτωμα μετά από αρθροπλαστική ισχίου. Μπορεί να μετριαστεί με πολλές μεθόδους , από αντλίες πόνου (Patient Controlled Analgesia) έως χορήγηση αναλγητικών χαπιών και συνήθως μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας της 2ης -3ης ημέρας. Ο πόνος της αρθρίτιδας κατά κανόνα εξαφανίζεται μέσα σε μια με δυο ημέρες μετά την αρθροπλαστική.

Ενίοτε η ουροδόχος κύστη δυσλειτουργεί μετά την επισκληρίδιο αναισθησία και σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να εισαχθεί καθετήρας κύστεως για μια με δύο ημέρες. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, κατά κανόνα επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία της κύστεως.

Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος καθώς σε ακτινολογικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλιστεί, αφενός ότι τα επίπεδα αίματος δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή και αφετέρου ότι η πρόθεση ισχίου βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι φυσικοθεραπευτές καλούνται να βοηθήσουν τον ασθενή να κινητοποιηθεί μετά την επέμβαση και να επιβλέπουν το πρόγραμμα άσκησης που θα του δοθεί. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν το πρόγραμμα άσκησης και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις για τη νέα τους άρθρωση.

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας 6 με 12 εβδομάδων, ωστόσο σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.

Εντός τριών μηνών οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων όπως golf, bowling, ποδηλασία και κολύμπι.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου δεν εμφανίζουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα το 95-98% αυτών δηλώνουν ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική κι χαρακτηριστικά αναφέρουν πως τους δόθηκε πίσω η ζωή τους. Παρόλα αυτά καμία επέμβαση δεν δύναται να εγγυηθεί επιτυχία.

Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν σαν αποτέλεσμα της αναισθησίας, ή σαν επακόλουθο της υποβολής του ασθενούς σε ένα μεγάλο χειρουργείο.